Domowa nutella
Myślę, że każdy z nas pamięta reklamę nutelli i czasy kiedy marzyliśmy o tym, aby rodzice kupili "prawdziwą" nutellę. Te podrobione czekolady pakowane w słoiczki nigdy nie smakowały, aż tak dobrze. Przy pomocy blendera i kilku składników udało mi się wyczarować naprawdę smaczne smarowidło na kanapkę.Potrzebujemy:
200 g orzechów laskowych
15 łyżek mleka roślinnego (np. sojowego)
2 kopiate łyżki kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki melasy lub syropu z agawy
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Orzechy wysypujemy na blaszkę, która wcześniej została wyścielona papierem do pieczenia. Orzechy pieczemy ok. 10 min.
2. Następnie wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę. Musimy obrać orzechy z łupinek, więc w tym celu pocieramy je materiałem.
3. Orzechy wrzucamy do blendera i ścieramy na pył. Można później pomóc sobie blenderem ręcznym (powinno powstać masło orzechowe). Dodajemy podgrzane mleko, kawałki pokruszonej czekolady, kakao i melasę. Wszystko miksujemy, tak aby powstała jednolita konsystencja.
4. Gotową nutellę przekładamy do słoiczka.
SMACZNEGO!
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Orzechy wysypujemy na blaszkę, która wcześniej została wyścielona papierem do pieczenia. Orzechy pieczemy ok. 10 min.
2. Następnie wyjmujemy i zawijamy w ściereczkę. Musimy obrać orzechy z łupinek, więc w tym celu pocieramy je materiałem.
3. Orzechy wrzucamy do blendera i ścieramy na pył. Można później pomóc sobie blenderem ręcznym (powinno powstać masło orzechowe). Dodajemy podgrzane mleko, kawałki pokruszonej czekolady, kakao i melasę. Wszystko miksujemy, tak aby powstała jednolita konsystencja.
4. Gotową nutellę przekładamy do słoiczka.
SMACZNEGO!
O mamo!
OdpowiedzUsuńTego to już muszę koniecznie wypróbować, jestem uzależniona od nutelli:)
pychotka! bardzo smakowało dzieciom :D dodałam miód zamiast s. z agawy lub melasy p.s. a czy jak doda się kasze jaglaną to nie straci na smaku? :P
OdpowiedzUsuń