Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

22:26 Unknown 0 Comments

Uwielbiam kolorowe dania. Aż chce się je przygotowywać. Na dzisiaj propozycja wegetariańskiej zapiekanki. Jest prosta i nie wymaga większego wysiłku. Można ułożyć własną kompozycję z warzyw, dodając np. szparagi, bakłażan, paprykę i wszystko na co mamy akurat ochotę.



Potrzebujemy:

- 6 dużych ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 1 czerwoną cebulę
- chilli
- pieprz
- suszone zioła np. bazylię i oregano
- śmietana może być 12 %
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- 1 kula mozarelli
- mieszanka mrożonych warzyw


Przygotowanie:

1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Dusimy na małym ogniu.
2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mają być pół miękkie.
3. Śmietanę mieszamy z przyprawami i czosnkiem.
4. Warzywa mrożone gotujemy w osolonej wodzie.
5. Mozarellę, pomidory i cebulę kroimy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki dajemy na dno, a następnie ugotowane warzywa, pieczarki, cebula, mozarella, ziemniaki, warzywa, pomidory i na samą górę wylewamy śmietanę. Całość zapiekamy przez ok. 30 min.


You Might Also Like

0 komentarze: