Letnie naleśniki
Ta owocowa wersja podbija serca każdego miłośnika naleśników. Można się nimi zajadać podczas obiadu lub wykorzystać je jako deser dla gości. Są lekkie i sycące. Najlepiej smakują latem, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Nadzienie to kwestia gustów i indywidualnych upodobań. Można zrobić wersję tropikalną lub wykorzystać sezonowe owoce np. maliny, truskawki czy jagody.SMACZNEGO!!!
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej
- 1 szkl. mleka (u mnie migdałowe lub sojowe)
- 2 jajka
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Nadzienie:
- serek mascarpone
- 1 łyżka miodu
- kiwi
- banan
- mandarynki
- ananas
1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym i odstawiamy na 20 min.
2. Owoce kroimy w talarki. Ser mascarpone mieszamy z miodem.
3. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, naoliwionej patelni.
4. Gotowe naleśniki smarujemy serem, nakładamy owoce. Możemy całość posypać kakao lub cynamonem.
5. Na wierzch dajemy łyżkę sera i polewę truskawkową/malinową.
0 komentarze: