Letnie naleśniki

12:26 Unknown 0 Comments

Ta owocowa wersja podbija serca każdego miłośnika naleśników. Można się nimi zajadać podczas obiadu lub wykorzystać je jako deser dla gości. Są lekkie i sycące. Najlepiej smakują latem, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Nadzienie to kwestia gustów i indywidualnych upodobań. Można zrobić wersję tropikalną lub wykorzystać sezonowe owoce np. maliny, truskawki czy jagody.

SMACZNEGO!!! 




Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. mleka (u mnie migdałowe lub sojowe)
  • 2 jajka
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Nadzienie:
  • serek mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • kiwi
  • banan
  • mandarynki
  • ananas
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy robotem kuchennym i odstawiamy na 20 min.
2. Owoce kroimy w talarki. Ser mascarpone mieszamy z miodem.
3. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, naoliwionej patelni.
4. Gotowe naleśniki smarujemy serem, nakładamy owoce. Możemy całość posypać kakao lub cynamonem.
5. Na wierzch dajemy łyżkę sera i polewę truskawkową/malinową.








You Might Also Like

0 komentarze: