Gołąbki zapiekane w pomidorach
Potrzebujemy:
- 2 torebki kaszy gryczanej (2 x 100 g)
- 250 g. pieczarek
- 1/2 włoskiej kapusty
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz, papryka
- 1/2 szklanki wody
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować, pieczarki obrać i pokroić, a następnie poddusić.
2. Do kaszy dodać jajko, bułkę tartą i pół puszki pomidorów. Lekko zblendować. Doprawić do smaku.
3. Następnie do masy dodajemy posiekaną kapustę i pietruszkę.
4. Uformować gołąbki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5. Na patelni podsmażyć cebulkę, czosnek i dodać 1,5 puszki pomidorów.
6. Polać gołąbki sosem i zetrzeć kawałek sera żółtego.
7. Gołąbki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 30-40 min.
0 komentarze: