O co chodzi z tym GLUTENEM?

18:02 Unknown 0 Comments


Gluten jest to rodzaj białka, które znajduje się głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Dostarczamy go organizmowi zjadając pieczywo, tortille, makarony oraz w większości przetworzonej żywności. Gluten sprawia, że ciasta stają plastyczne i elastyczne. I na tym zakończyłabym wymienianie zalet. Dieta bezglutenowa, o której w ostatnim czasie jakoś głośniej, nie jest jedynie przeznaczona dla tych, którzy cierpią na nietolerancję glutenu. Jest wiele osób, które wybierają produkty z etykietami GLUTEN FREE. 

Produkty zawierające gluten to:
  • Pszenica (w tym mąka pszenna)
  • Orkisz (w tym mąka orkiszowa)
  • Żyto (w tym mąka żytnia)
  • Pszenżyto
  • Jęczmień (w tym mąka jęczmienna)
  • Owies (ze względu na zanieczyszczenia)
  • Płatki, musli etc. z wyżej wymienionych zbóż
  • Kasza manna
  • Kasza kuskus
  • Kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
  • Makaron pszenny, żytni etc.
  • Pieczywo (chyba że oznaczone jest jako bezglutenowe)
  • Pyzy, kluski, słodkie wypieki etc. (jw.)
  • Bułka tarta (a więc i tradycyjna panierka)
Gluten zawierają także:
  • Niektóre rodzaje wędlin, konserw, przetwory mięsne i rybne etc.
  • Niektóre produkty mleczne (np. jogurty z ziarnami zbóż)
  • Olej pszeniczny
  • Kawa zbożowa
  • Piwo
  • Sos sojowy
  • Proszek do pieczenia
  • Niektóre leki 
CZĘŚĆ II DOTYCZĄCA GLUTENU JUŻ NIEBAWEM!

    You Might Also Like

    0 komentarze: