O co chodzi z tym GLUTENEM?
Gluten jest to rodzaj białka, które znajduje się głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Dostarczamy go organizmowi zjadając pieczywo, tortille, makarony oraz w większości przetworzonej żywności. Gluten sprawia, że ciasta stają plastyczne i elastyczne. I na tym zakończyłabym wymienianie zalet. Dieta bezglutenowa, o której w ostatnim czasie jakoś głośniej, nie jest jedynie przeznaczona dla tych, którzy cierpią na nietolerancję glutenu. Jest wiele osób, które wybierają produkty z etykietami GLUTEN FREE.
Produkty zawierające gluten to:
- Pszenica (w tym mąka pszenna)
- Orkisz (w tym mąka orkiszowa)
- Żyto (w tym mąka żytnia)
- Pszenżyto
- Jęczmień (w tym mąka jęczmienna)
- Owies (ze względu na zanieczyszczenia)
- Płatki, musli etc. z wyżej wymienionych zbóż
- Kasza manna
- Kasza kuskus
- Kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
- Makaron pszenny, żytni etc.
- Pieczywo (chyba że oznaczone jest jako bezglutenowe)
- Pyzy, kluski, słodkie wypieki etc. (jw.)
- Bułka tarta (a więc i tradycyjna panierka)
Gluten zawierają także:
- Niektóre rodzaje wędlin, konserw, przetwory mięsne i rybne etc.
- Niektóre produkty mleczne (np. jogurty z ziarnami zbóż)
- Olej pszeniczny
- Kawa zbożowa
- Piwo
- Sos sojowy
- Proszek do pieczenia
- Niektóre leki
0 komentarze: