Chlebek bananowy z migdałami
Uwielbiam chleby! Ostatnio coraz bardziej smakują mi te na słodko, które zjadam jako przekąskę do kawy. Pachną niczym najlepsze ciasto. Te domowe nie zawierają spulchniaczy i konserwantów, ale mają jeden minut - szybciej znikają i trzeba znowu piec od nowa :)
Gorąco polecam każdemu smakoszowi pieczywa!
Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki migdałów
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 lub 4 banany
- 7 łyżek gorącej wody
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przyrządzenie:
1. Mąkę, sodę i cynamon mieszamy w misce.
2. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby spęczniało.
3. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy.
4. Migdały rozdrabniamy maszynką z ostrzami.
5. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
6. Siemię lniane, zgniecione banany, olej kokosowy i orzechy (nie wszystkie) wsypujemy do mąki i mieszamy. Jeśli konsystencja jest sucha, to dolewamy wody lub dodajemy więcej oleju rozpuszczonego.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Naczynie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Na wierzch posypujemy resztą orzechów. Chleb pieczemy 50 min.
Od kilku miesięcy również piekę swój domowy chleb :) średnio 2 bochenki co drugi dzień ;)
OdpowiedzUsuń